Justine in Nederland

Van 8 tot 21 mei was Justine Ojambo, coördinator van Pefo Uganda, op bezoek bij Grannies2Grannies in Friesland. Gedurende deze periode hebben we een bijeenkomst gehad met alle Friese grannies en we hebben twee keer een donateursbijeenkomst gehad

 Ook bracht hij een bezoek aan de Doopsgezinde kerk in Drachten en hij had een oriënterend gesprek op het Friesland College, officieel nu Firda geheten, met de coördinator van de buitenlandstages. Er wordt onderzocht in hoeverre er belangstelling is bij studenten om een stage door te brengen op het project in Oeganda.

 Ook gingen we langs bij Rijk Zwaan, een internationaal groenteveredelingsbedrijf in De Lier in Zuid Holland .Afgesproken is dat Pefo Uganda gedurende een aantal jaren zaden krijgt van Rijk Zwaan en dat de distributeur van Rijk Zwaan in Oeganda (Holland Green Tech) de begeleiding van een paar mensen van Pefo Uganda voor zijn rekening zal nemen.

Er was een ontmoeting met de bestuursleden van de Stichting ter ondersteuning van Pefo Uganda, waar wij als Grannies2GranniesFriesland onderdeel van zijn. En op de laatste dag vertelde hij tijdens de mis in Grave een en ander over het project. De pastoor van deze parochie heeft zelf in Oeganda gewerkt en in zijn parochie worden regelmatig acties gehouden voor het project in Oeganda.

Tijdens de lezingen die Justine gedurende zijn verblijf in Friesland gaf, kwam steeds naar voren hoe positief de grannies zich ontwikkelen als ze eenmaal een nieuw huisje hebben gekregen. Dat vindt hij één van de mooiste aspecten aan het werken met de grannies. Hij ziet de grannies groeien, hun zelfrespect komt weer terug. Zoals één van de grannies verwoordde: “ik word weer gerespecteerd door mijn omgeving en daardoor respecteer ik mezelf ook meer”. Armoede discrimineert, mensen komen niet meer bij je op bezoek, je telt niet meer mee. Als een granny een nieuw huisje heeft gekregen, merkt ze dat de mensen weer bij haar langs komen en dat ze met meer respect wordt behandeld door de gemeenschap. Dit heeft uiteraard ook zijn uitstraling op de kleinkinderen. Omdat de staf van Pefo steeds wat kleiner wordt door teruglopende inkomsten, wordt ook steeds meer een beroep gedaan op de grannies om te helpen in de gemeenschap. En dit helpt de grannies ook weer om zich verder te ontwikkelen.

Het was weer een hele mooie en zinvolle periode voor Justine bij ons en gelukkig was er ook nog wat tijd voor ontspanning, vooral op het water had hij het erg naar zijn zin.

Het volledige verslag staat onder het kopje verslagen, voortgangsverslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *