Verslag hospitaaltje van sister Rose november 2019

Hospitaaltje, sister Rose, november 2019

Sister Rose had mij begin dit jaar een lijst van benodigdheden gestuurd waar ze  ernstig behoefte aan had.

Het ging om speciale scharen die ze bij bevallingen nodig heeft zoals inknip ,navelstreng , hecht scharen en kochers.

Henk en ik zijn in mei  naar Medic in Apeldoorn geweest om medische verbandmiddelen op te halen en daar hebben we ook de verschillende scharen en een dopler (een apparaat waar je via geluidsgolven de hartslag van een babyhartje mee kunt beluisteren ) en een speciale hangende babyweegschaal  gekocht die we persoonlijk hebben betaald.

Tevens had ik van de Groene Kruis Winkels en via het MCL ook nog allerlei medische zaken gekregen die we in de extra koffers mee konden nemen voor het project.

Er waren ook andere Grannies die verbandmiddelen gekregen hebben en die zijn ook meegegaan naar het project.

De eerste dag dat we op het project waren heb ik alle verbandmiddelen gesorteerd en op verzoek van Justine gehalveerd. Hij gaf aan dat ik niet alles in een keer mee moest geven maar dat ze eerst de helft kon gebruiken en dat als de voorraad op was ze bij Justine een nieuwe voorraad op kon halen. De helft van de verbandmiddelen hebben we dus meegenomen naar het Hospitaaltje. Sister Roze was heel erg blij met alle verbandmiddelen en de door ons meegebrachte scharen en doppler. De groep Grannies en opa’s hebben in 2 groepen het hospitaaltje kunnen bezoeken.

Sister Rose heeft alles laten zien en uitgelegd waar alles voor werkte. Ze was heel trots op het werk dat ze deed. Voornamelijk  zorg voor zwangeren en daarna de bevallingen en de zorg voor de baby’s  en alle inentingen zit in haar portefeuille. Maar ze  geeft  ook zwangerschapspreventie op maat!

Verder kleine ingrepen en het testen op malaria .Wanneer  men met ‘malariaverschijnselen’ (koorts, grieperig gevoel) in het hospitaaltje komt  zijn er al vaak zoveel parasieten in het bloed aanwezig, dat deze in het merendeel van de gevallen goed te vinden zijn in een druppel bloed door mensen met ervaring. Sister Rose test deze mensen op aanwezigheid van deze parasieten. Zon 80 procent van de door haar geteste mensen hebben malaria. Ze geeft dan pillen die de infectie kunnen stoppen.

Helaas is de voorraad medicijnen vaak niet toereikend.

Ook is sister Rose bezig om de ouderen te ondersteunen ( Grannies) maar daar is weer een andere discipline voor nodig en als ze hier meer in zou willen en moeten betekenen dan zou ze hier in geschoold moeten worden !

We hadden van de kerk van Burdaard 250 euro meegekregen voor het Hospitaal van sister Rose

Nadat we de inventaris gezien hadden was het wel duidelijk wat hiervoor gekocht moest worden. De matrassen van de 3 aanwezige bedden waren volledig opgebruikt dus in overleg met Justine hebben we besloten om 3 nieuwe matrassen en 2 personen weegschalen van dit geld aan te schaffen.

Er gebeurde iets wat we in Afrika niet voor mogelijk hebben gehouden. Justine belde met een medische speciaalzaak in Jinja en een uur later kwam de directeur met twee bezorgers de bestelde matrassen en weegschalen hoogst persoonlijk langs brengen .Ze heeft ons als groep ook uitgenodigd om een bezoek aan het bedrijf te brengen en dat hebben we een aantal dagen later ook gedaan. Het waren voornamelijk medicijnen die ze daar op voorraad hadden en een aantal verpleeghulpmiddelen zoals rolstoelen en matrassen. Maar ze gaven ook veel voorlichting.

Sister Rose was heel erg blij met de door de kerk van Burdaard betaalde matrassen en weegschalen. Sneller een schenking op de juiste plaats te krijgen is er mi niet! En het kwam zo goed terecht.

Op het jaarlijkse georganiseerde Medical Camp kwamen de weegschalen en de meegebrachte verpleegmiddelen zeer goed van pas.

De vraag voor een volgend Medical Camp is ook al neergelegd: men heeft behoefte aan meer oogdruppels, vaginaal pillen en bloedsuikermeters inclusief  disposable materiaal. De belangrijkste zaken die op het project nodig zijn, zijn m.i. huisvesting, scholing en