Huizenproject Uganda

Rondom Jinja, een stadje aan de oever van het Victoriameer wonen veel weeskinderen. Dit is niet alleen het geval in en rondom Jinja, maar in heel Uganda is het aantal weeskinderen erg hoog. Dit komt omdat in Uganda de aids-epidemie hard toegeslagen heeft. Een hele generatie is hierdoor weggevaagd. Men kwam tot de ontdekking dat 90% van de verzorgers van deze wezen en andere kwetsbare kinderen, grootmoeders waren. En men zag ook dat veel van deze grootmoeders in erbarmelijke omstandigheden leven. Ze wonen in huizen die elk moment kunnen instorten.

voorbeeld van een slecht huisje

PEFO Uganda, de partnerorganisatie waar Grannies2GranniesFriesland mee samenwerkt heeft in het gebied rondom Jinja zo’n 1000 grootmoeders geselecteerd die deelnemen aan hun programma.

Grannies2GranniesFriesland houdt zich hoofdzakelijk bezig met het bij elkaar brengen van geld voor de bouw van huisjes voor de grannies. De grootmoeders die hiervoor in aanmerking willen komen moeten aan twee voorwaarden voldoen:

  1. Ze hebben de zorg voor meerdere kleinkinderen.
  2. Ze wonen in huisjes die elk moment kunnen instorten.

Betere huisvesting heeft een grote uitwerking op de gezondheid van de kleinkinderen. Ze slapen ’s nachts veel beter omdat ze niet wakker worden van lekkages door de regen veroorzaakt. De kinderen presteren daardoor veel beter op school. Ook worden ze beter beschermd tegen malariamuggen en slangen. De grootmoeders hoeven zich geen zorgen meer te maken wat betreft hun huisvesting. Ze kunnen zich nu richten op andere problemen, zoals het zorgen voor inkomen voor voeding, kleding en schoolgeld voor de kleinkinderen.

De bakstenen voor de huisjes worden op een milieuvriendelijke manier gemaakt op het project zelf met behulp van een speciale baksteenmachine. Ook de meubels voor de huis worden op het project zelf gemaakt.

De grootmoeders worden door deelname aan het project sterkere, zelfstandige vrouwen, die opkomen voor hun rechten. De kwaliteit van de huisjes is duurzaam en ze zijn bestand tegen allerlei weersinvloeden. De kosten voor een huisje zijn 3200 euro. Dat is inclusief het zonnepaneel en een handeltje voor de granny.

Mede door de uitzendingen van MAX Maakt Mogelijk komt het steeds vaker voor dat mensen een heel huisje schenken. In dat geval kan de donateur gekoppeld worden aan een granny in Oeganda. De donateur krijgt dan de levensbeschrijving van de granny. En wij bezoeken de betreffende granny en maken foto’s en filmpjes van haar en de kleinkinderen, zodat de donateur een goed beeld krijgt van de situatie van de granny en haar kleinkinderen. In sommige gevallen besluit de donateur dan ook de granny te helpen met het schoolgeld van de kinderen. En scholing is natuurlijk de beste garantie voor een betere toekomst voor de kinderen.