Jaarverslag 2011

Twee huisjes voor de grootmoeders in Uganda!

Symbolische overhandiging van de twee huisjes aan de oma’s in Jinja

Sinds 1 oktober vorig jaar is in Tijnje en omstreken een groepje grootmoeders bezig geweest om geld in te zamelen voor grootmoeders in Uganda. Grannies2Grannies Friesland, zoals we ons noemen, is onderdeel van Worldgranny, een organisatie die zich bezig houdt met ouderen in ontwikkelingslanden. Wij richten ons op een groep grootmoeders in Jinja, een klein stadje in Uganda. Deze grootmoeders moeten voor hun kleinkinderen zorgen omdat hun eigen kinderen overleden zijn, meestal ten gevolge van aids. Gemiddeld zorgen deze oma’s voor 6 kleinkinderen. Tot nu toe zijn deze oma’s en hun kleinkinderen zeer slecht gehuisvest. Maar daarin komt langzamerhand verandering voor zo’n 200 grootmoeders. Voor hen worden namelijk nieuwe huisjes gebouwd.

Het is ons gelukt om in 4 maanden tijd geld voor twee huisjes bij elkaar te krijgen. We zijn daarbij fantastisch geholpen, o.a. door scholen in en rondom Franeker en door kerken in Witgaard en Birdaard.

Een bijzonder kacheltje hield ons warm tijdens de winterfair

We waren ook present op de winterfair in Tijnje. Dankzij de hulp van een paar grootvaders konden we droog en zelfs een beetje warm staan. Ondanks het feit dat de stroom regelmatig uitviel hebben we goed verkocht. En de glühwein viel ook in de smaak bij het publiek.

Eén van de grootmoeders uit Tijnje ging eind vorig jaar op familiebezoek in Uganda. Dit was een goede gelegenheid om de grootmoeders in Jinja te bezoeken en symbolisch de twee huisjes aan te bieden. De Ugandeze oma’s waren daar heel blij mee. Ze drukten dit uit door middel van toespraken, zang en dans. Het was een indrukwekkende en ontroerende bijeenkomst.

Eén van de grootmoeders in Jinja met haar kleinkinderen voor haar nieuwe huisje.

Inmiddels zijn we plannen aan het maken om in 2012 opnieuw twee huisjes te realiseren. We hopen dat de bevolking van Tijnje ons hierbij opnieuw zal steunen. U hoort nog van ons. Voor meer informatie: Ria Bakker, tel. 0513 571369, Klara Dam, tel. 0513 571320 of Alie de Bruin, tel. 0513571813. U kunt ook een bijdrage overmaken op rekeningnummer 5423892 t.n.v. St. Worldgranny o.v.v. Huizenproject Uganda Grannies2Grannies Friesland.