Projectbezoeken Uganda

Als het even kan proberen de grannies jaarlijks een bezoek te brengen aan Uganda om de voortgang van de diverse huizen projecten te bekijken. In het submenu kunt u de diverse bezoeken nalezen

Verslag van het bezoek van Grannies2GranniesFriesland aan de grannies van Pefo Uganda, oktober – november 2022

Dit jaar was er geen stress vanwege corona, maar nu bleven we lang in onzekerheid of ons vliegtuig wel zou vertrekken richting Oeganda. En of onze bagage wel mee zou komen. Dit alles vanwege de chaos op Schiphol. Maar gelukkig is alles goed gegaan en zijn we met ons hele hebben en houwen veilig aangekomen in het Lycklama rest home op het project van Pefo Uganda in Jinja. We werden welkom geheten door de nieuwe manager van het Lycklama rest home, waar we gedurende de hele periode verbleven. We hadden natuurlijk weer heel veel kinderkleding bij ons. Dat gaan een paar andere grannies van onze groep over een tijdje allemaal sorteren en in het winkeltje ophangen of neerleggen.

Vier Friese grannies zijn 10 dagen eerder vertrokken, zodat ze voordat de rest van de groep kwam al vast heel veel bezoeken af konden leggen en verslagen konden maken.

Daar begonnen we de volgende dag (20 oktober) meteen mee. Met zijn zessen (Judith, stafmedewerkster, Khasim, chauffeur en Yvonne, Marijke, Klaske en Ria, Friese oma’s) vertrokken we naar de eerste grannies. Het voelde meteen weer heel vertrouwd. De wegen waren gelukkig weer redelijk begaanbaar. Het had de laatste tijd wel heel veel geregend met alle gevolgen van dien voor het verkeer. Maar nu waren de wegen weer redelijk begaanbaar. We moesten deze dag wel heel lang rijden, de afstanden zijn niet zo heel groot, maar de weggetjes bestaan af en toe voornamelijk uit kuilen, dus het tempo ligt laag.

We dachten even verlost te zijn van de oorlog in Oekraïne, maar ook hier wordt de nodige aandacht aan deze vreselijke oorlog gegeven. Dit artikel moesten de kinderen van granny Loy Naigaga op school bestuderen.

De eerste dag bezochten we  9 grannies. Ria bezocht grannies  vanwege het feit dat ze een nieuw huisje hadden gekregen. Klaske wilde deze grannies ook zien omdat hun kleinkinderen gesponsord werden met schoolgeld. De grannies die het betrof waren heel blij en dankbaar, zowel met de huisjes als met het feit dat de kinderen naar school gingen. Ook de kleinkinderen vonden het fijn dat ze nu elke dag naar school konden gaan zonder weggestuurd te worden en zelfs een maaltijd kregen op school!

Natuurlijk probeerden de grannies ons weer van alles mee te geven. Voedsel dat ze zelf zo hard nodig hebben. De situatie is in heel Oeganda verslechterd vanwege de verhoging van de prijzen voor eigenlijk alles. De grannies krijgen allemaal een handeltje, maar op de eerste dag zagen we voornamelijk grannies die gekozen hadden voor geiten. Er waren maar een paar grannies die een winkeltje hadden. De winstmarge is ontzettend laag voor ze en als ze niet heel goed kunnen rekenen verdienen ze er niets mee. Geiten blijven altijd hun waarde houden en zijn zelfs behoorlijk duurder geworden. De kip gaven we toch maar terug aan de granny met als argument dat het wat lastig meenemen was in het vliegtuig.