Jaarverslag 2018

We kunnen wel stellen dat het jaar 2018 voor Grannies2Grannies Friesland voor een groot deel in het kader van Max Maakt Mogelijk heeft gestaan.

In maart 2018 gingen twee van onze grannies, Yvonne Kentie en Ria Bakker met een team van Omroep Max mee naar Oeganda om daar gedurende twee dagen een aantal grannies te filmen die heel dringend een huisje nodig hadden. De eerste dag werden er vooral sfeeropnames gemaakt van de grannies terwijl ze bezig waren met bijvoorbeeld afwassen, het klaarmaken van eten of het melken van de koe. Ook werden veel opnames van de prachtige omgeving gemaakt. De tweede dag kwam Jan Slagter mee voor de interviews. Het waren bijzondere dagen. Alles was goed voorbereid door de koördinator van Pefo Uganda, Justine Ojambo en zijn assistente Judith Adoo. De grannies en hun kleinkinderen deden het perfect, alles ging in één keer goed.  

Ook kwam het team van Omroep Max in juni naar de Doopsgezinde kerk in Drachten, waar wij die dag op de jaarlijkse braderie stonden. Daar werden ook opnames gemaakt en werden alle Friese grannies geïnterviewd.

Het geheel resulteerde in een prachtige uitzending op 3 november van Max Maakt Mogelijk over ons project. Meteen na de uitzending kwamen al de eerste reacties, die allemaal heel positief waren.

–          Er reageerden verschillende mensen die wel belangstelling hadden om een groep elders in het land op te starten. Zo zijn er concrete plannen om groepen te starten in Limburg, Zuid Holland en Brabant.

–          In Eelde/Paterswolde is een groep vrouwen onder de naam Casa Ladies with a mission in training gegaan voor de halve marathon van Haaren die op 8 maart 2019 gehouden wordt. Zij willen een heel huisje bij elkaar lopen en kunnen gesponsord worden via https://www.doneeractie.nl/casa-ladies-with-a-mission

–          In Scheerwolde is een autobedrijf een actie begonnen om een huisje bij elkaar te brengen. De eerste activiteit was het houden van een snertactie.

–          Een mevrouw stuurde 800 (!) zelfgemaakte kaarten op voor de verkoop. We hebben er al de nodige verkocht in onze stand. Een andere mevrouw stuurde ons prachtig gehaakte dieren op, ook voor de verkoop. Ook de handwerkgroep in Heerenveen maakt mooie poppen voor ons

–          We kregen prachtige bedragen van meerdere kringloopwinkels, kerken en een zorgcentrum uit diverse plaatsen in het land. En last but not least waren er verschillende mensen die een heel huisje schonken, fantastisch. Zo kwam op een zondag een mevrouw, samen met haar vriendin, helemaal naar Friesland toe om persoonlijk geld voor een heel huisje aan ons te overhandigen. Het kon niet mooier!

Er werd veel geld gestort uit het hele land, zowel op de rekening van Max Maakt Mogelijk als op onze eigen rekening. Het eindbedrag is nog niet bekend, de uitzending wordt nog af en toe herhaald, maar we zijn de 50.000 euro al gepasseerd!

Naast de uitzending van Max Maakt Mogelijk is er nog veel meer gebeurd. Zo hebben wij in 2018 20 lezingen verzorgd bij allerlei organisaties zoals Vrouwen van Nu, Christelijke vrouwenverenigingen, Katholieke Vrouwen Groepen, etc. Vijf keer hebben wij iets verteld tijdens een kerkdienst en we waren aanwezig bij 6 braderieën. Bijzondere evenementen waren een pubquiz, georganiseerd door ZONTA Friesland, dat leverde een heel huisje op en een benefietconcert in Beetsterzwaag van twee prachtige koren, Solid Sound Popvocals uit Drachten en Mescalanza uit Julianadorp. Ook het concert leverde veel geld op.

In Tijnje, het “geboortedorp” van Grannies2Grannies Friesland werd de opbrengst van een tweedehandsboekenmarkt beschikbaar gesteld aan het project. Ook zijn er veel spullen ingezameld voor het project. Naast kinderkleding kwam er veel sportmateriaal zoals voetbalschoenen, sportkleding en medisch materiaal zoals kraamspullen binnen. In totaal zijn er 85 volle zakken in containers richting Oeganda gegaan. We konden deze zakken met bestaande organisaties meegeven die nog wat ruimte overhadden, zodat wij geen transportkosten hoefden te betalen.

Naar aanleiding van onze groepsreis van vorig jaar verschenen er de nodige artikelen in diverse kranten, o.a. in de Leeuwarder Courant. Dit resulteerde in veel aanvragen voor lezingen en in een heel huisje geschonken door een mevrouw die geraakt was door het verhaal in de Leeuwarder Courant, wat mooi! Een andere mevrouw, die vorig jaar al een huisje geschonken had, schonk dit jaar weer een huisje. En iemand heeft vastgelegd dat ze, in ieder geval voor 5 jaar, elk jaar een huisje schenkt. Zulke berichten ontroeren ons en geven zoveel energie om door te gaan.

Ook een heel aantal Doopsgezinde Gemeentes in Friesland hebben ons in 2018 gesteund, dit op initiatief van de Doopsgezinde Gemeente Drachten, die ons al zoveel jaren op geweldige wijze steunt. Met elkaar heeft dit ook een heel huisje opgeleverd.

Ook heel leuk en belangrijk om te vermelden is dat wij Tineke de Nooij bereid hebben gevonden om onze ambassadrice te worden. Op een regenachtige dag in oktober zijn wij naar de Lage Vuursche gereden om Tineke te ontmoeten. Dat was erg leuk, ze is een bijzonder hartelijke en gewoon gebleven vrouw. Omdat kort daarna haar man overleed en ze voor enige tijd naar Zuid Afrika vertrok, moeten we haar ambassadeurschap nog wat meer invulling geven, maar daar gaan we in 2019 aan werken.

Tineke de Nooij

Wij zijn een praktisch ingestelde groep vrouwen, die een hekel heeft aan veel vergaderen. Maar we komen toch elk jaar wel een paar keer bij elkaar. Dit jaar hebben we drie keer vergaderd. Maar daarnaast wordt er ontzettend veel geregeld via de grannies app. Eén van onze leden zit ook in het bestuur van Pefo Nederland, de stichting waar wij officieel onder vallen. Ze heeft deelgenomen aan drie vergaderingen van Pefo Nederland in Utrecht. Ook was er twee keer een brainstormdag. De laatste in november. Daarbij was Justine Ojambo ook aanwezig.

Justine, de koördinator van Pefo Uganda komt elk jaar wel een keer naar Nederland, deze keer kwam hij in november.  Wij vinden dit belangrijk omdat hij zo’n inspirerende persoon is, niet alleen voor ons, maar ook voor onze donateurs. Zo hebben wij de dag na de uitzending van Max Maakt Mogelijk in Friesland een bijeenkomst gehouden met Justine voor donateurs en belangstellenden. Hij vertelde over zijn moeder, die zijn inspiratiebron is om dit werk te doen. Ook heeft hij in de Doopsgezinde Kerk in Drachten verteld over het project en de uitdagingen die ze daar dagelijks ondervinden. En we zijn samen met hem naar Omroep Max geweest voor een gesprek met Yvonne Mencke van Omroep Max en Eva Spoor van Max Maakt Mogelijk over de voortgang van het project. Ook Jan Slagter schoof nog even aan.

In 2018 hebben wij geld voor 27 huisjes overgemaakt naar Oeganda. Wie had dat durven dromen toen we begonnen in 2011. We gingen destijds uit van 2 huisjes per jaar. Wij maken tegenwoordig 3100 euro over voor een huisje, dit omdat we elk huisje voorzien van een klein zonne-energie systeem. Ook hebben we dit jaar een medisch kamp gefinancierd, dit op uitdrukkelijk verzoek van Pefo Uganda. Hieronder volgt een kort financieel overzicht.

Beginstand 1-1-18                              € 23.229,10

Ontvangen over 2018                        € 81.976,78

Overgemaakt naar Pefo in 2018        € 88.945,85

Bankkosten over 2018                       €         64,54

Overige kosten 2018                          €       148,04

___________________________________________

Eindstand 31-12-18                           €  16.047,57

Zoals u kunt zien maken wij heel weinig onkosten, praktisch alles wat bij ons binnenkomt gaat naar de huisjes toe. Dat vinden wij heel belangrijk.

Rest ons nog te zeggen dat wij iedereen die ons in 2018 gesteund heeft ontzettend willen

 bedanken. Wij hebben tot eind 2018 60 huisjes kunnen financieren, dus met elkaar hebben we 60 grannies en heel veel kleinkinderen aan een betere toekomst kunnen helpen. Daar zijn we heel dankbaar voor.