Grannies2Grannies Friesland bestaat uit een aantal grootmoeders uit Friesland, Drenthe en Overijsel die zich betrokken voelen bij de situatie van grootmoeders (grannies) in Afrika en die beseffen hoe groot het verschil is met hun eigen rol als grootmoeder. De rol van grootmoeders in ontwikkelingslanden is veel minder vrijblijvend en gezellig dan de rol van de meeste grootmoeders in Nederland. Deze grootmoeders  vroegen zich af hoe zij iets konden betekenen voor de grannies in de derde wereld. Zij kwamen in contact met een Nederlandse organisatie die Worldgranny heet. Onder de vlag van deze organisatie kozen ze voor een project in Uganda. Daar wonen veel grannies die de permanente zorg hebben voor hun kleinkinderen. Bovendien wonen ze in vaak in erbarmelijke krotten, nauwelijks geschikt voor menselijke bewoning. De doelstelling van Grannies2Grannies Friesland is geld bijeenbrengen om huisjes te bouwen voor deze categorie grannies.

 Op 1 oktober 2011, heel toepasselijk op de dag van de ouderen, werd in Tijnje, een dorpje in Friesland ergens tussen Drachten en Heerenveen, de eerste activiteit van Grannies2Grannies Friesland gehouden.

Omdat Worldgranny zich in de loop van 2016 steeds meer ging richten op sociaal ondernemen, kwamen wij tot de conclusie dat wij niet meer zo bij elkaar pasten en zijn we op zoek gegaan naar een andere organisatie waar wij bij aan zouden kunnen sluiten. De meest logische stap was om onderdeel te worden van PEFO Nederland. Die werken immers voor dezelfde Ugandese organisatie als wij. Per 1 januari 2017 zijn wij officieel aangesloten bij PEFO Nederland. Wij blijven onze zelfstandigheid behouden, maar waar mogelijk gaan we samenwerken. Ook is iemand van Grannies2Grannies Friesland bestuurslid geworden bij PEFO Nederland.

Momenteel bestaat de werkgroep uit elf leden. Dit zijn Alie de Bruin, Geertje Jeeninga, Klara Dam, Fetsje Bosma, Ria Bakker, Yvonne Kentie , Anne Rijkee , Marijke Dijkstra ,Riny van der Witte , Klaske Duursma en Rhode Tanja. Daarnaast worden we ondersteund door verschillende mensen die mooie producten voor ons maken voor de verkoop in onze stand, zoals knuffels, tassen, kaarten, etc. Wij ontvangen geen enkele vergoeding voor ons werk. En als wij naar Oeganda gaan doen we dat ook geheel op eigen kosten.

Grannies2Grannies Friesland geeft lezingen in de provincie Friesland. Maar door verhuizingen van een paar grannies van onze groep zijn we tegenwoordig steeds meer activiteiten gaan ontplooien in Drenthe en Overijssel. Ons streven is dat er in meer provincies een grannies2grannies groep actief gaat worden.