December 2019

CBS De Stapstien uit Kollumerzwaag wilde hun kerstviering verbinden aan een goed doel. Zij kozen voor grannies2grannies.

Wat een succes werd dat!

De kinderen maakten een Krystkuier, onderweg werd het kerstverhaal uitgebeeld door pake's en beppe's van de kinderen. Na afloop kregen ze in school snert en/of warme chocolademelk en konden ze in onze stand terecht voor leuke spulletjes. De vriendschapsbandjes en haarfrutsels vlogen weg!

Ook juffen, meesters en ouders kochten bij ons en dat leverde een fantastisch bedrag op!

Na afloop kregen we ook nog de opbrengst van de zendingpot!

Hartelijk dank CBS De Stapstien, het was geweldig!!!!

Wij hebben genoten van jullie mooie kerstfeest en van al die leuke, spontane kinderen aan onze stand.

Voor de vele kinderen die op het project de bibliotheek bezoeken ,wel 8000 per jaar,  verzamelen we nu lego , kapla en playmobil in voor de bouwhoek .

Wie heeft er nog wat thuis liggen ??

November 2019

We zijn weer terug van onze reis naar Oeganda

Het was wederom een geweldige , indrukwekkende reis .  Een uitgebreid verslag vindt u bij onder het kopje actviteiten , projectbezoek . 

Indrukwekkend , wat er allemaal daar gebeurt . In de 2 jaren tussen onze reizen is er heel veel vooruitgang geboekt .

Zowel op het project , de boerderij , de scholing  , maar ook bij de grannies

Wat kan een nieuw huisje toch veel betekenen .We zagen zielige ,zieke grannies  bij krotjes  en sterke ,  opgewekte , positieve grannies bij een nieuw huisje .

Tijdens onze reis was de uitzending van Max Maakt Mogelijk . Een hele prachtige reportage , waarop we al weer veel positieve reacties hebben gekregen

U kunt deze uitzending nog zien via Uitzending Gemist

 

 

 

Oktober 2019

Voor de derde keer gingen Marijke en Yvonne naar de Eben-Haëzerkerk in Klazienaveen.

We kregen weer op een heel originele wijze een cheque van een legaat overhandigd . €3000 , een heel huisje . Maar dat was nog niet alles  . Er was ook nog op het laatste moment een schenking van €1250 bij gekomen . Hiervan kunnen we behalve een huisje  , ook de oma steunen in het opzetten van een handeltje en het onderwijs van de kleinkinderen . Geweldig !

Oktober 2019

We zijn volop in voorbereiding voor onze trip naar het project van het eind van deze maand .Veel kinderkleding , medische spullen en kinderboeken zijn al in grote tassen gepakt .

Maar ook al de andere activiteiten gaan gewoon door .

Op 5 oktober stonden we zelfs op 2 markten , de oogstmarkt in ons eigen dorp Tijnje en op de appeltjesdag in Beesterzwaag . Daar verkochten we bijna 100 grannies , beschikbaar gesteld door PLUS Berkenbosch.

We waren ook aangenaam verrast door de vele schenkingen .

De Protestante Gemeente in Burgum schonk ons  €1000.

De avondmaalcollecte  van de Trinitas-en Sionkerk in Heerenveen heeft  €1360 opgebracht.

De wereldwinkel in Hoofddorp had een cheque van  €1500 voor ons

En een goede vriend van een van onze grannies had gevraagd of bij zijn begrafenis de mensen een donatie aan ons project wilden geven ,  €1100

Rhodé en Klara ontvangen de cheque in Hoofddorp

De nieuwe uitzending van Max Maakt Mogelijk waarin Klara en Ria aan  Jan Slagter laten zien hoe de grannies nu leven in hun nieuwe huisjes wordt uitgezonden op

           3 november NPO2 om 19.10 uur

Augustus 2019

Het laatste weekend van augustus was een druk "grannie"-weekend .

We begonnen vrijdagochtend met de halfjaarlijkse vergadering met alle grannies.

Daarna hadden voor de middag een bijeenkomst gepland met allen die in oktober mee gaan naar Oeganda .

De volgende dag hadden we met een grote groep een workshop van Mies van Hout . Mies illustreert kinderboeken en ze heeft al heel veel boeken voor ons verzameld die we mee naar ons project kunnen nemen . Zij liet ons op een heel leuke manier zien hoe we de boeken kunnen gebruiken . Niet alleen voorlezen en er over praten , maar ook hoe je doormiddel van tekenen je creatief kunt uiten . Heel leerzaam en nu maar hopen dat we dat in Oeganda ook zo goed kunnen overbrengen.

En zondagochtend gingen 4 grannies naar de diensten in de Trinitaskerk en de Sionskerk in Heerenveen . Zij hadden ons project uitgekozen voor hun collectes .

Juni 2019

Ria en Klara zijn net terug uit Oeganda , waar ze een geweldige week hebben gehad met de tv opnames voor een volgende uitzending van Max Maakt Mogelijk in het najaar .

Een uitgebreid verslag hiervan vind u onder het kopje Max Maakt Mogelijk

Juni 2019

In maart waren Marijke en Yvonne in de Eben Haëzer kerk in  Klazienaveen om tijdens een kerkdienst ons project toe te lichten . De kerken  hadden ons project uitgekozen voor de opbrengst van de collectes tijdens de  40dagentijd .

Het is een mooi initiatief van 5 verschillende kerken uit Klazienaveen die samen elk jaar een goed doel steunen .

Op 23 juni gingen Marijke en Yvonne weer , en tijdens de kerkdienst kregen ze op een originele wijze de hoogte van de opbrengst te horen .. Maar liefst €2024,26  .

 

ë

 

Op 6 juni stonden we, deze keer met zelfs 2 kramen , bij de Doopsgezinde Kerk op de braderie in Drachten . De hele dag verkochten we weer onze mooie spullen .

Behalve die verkoop hadden we om 5 uur de trekking van de verloting van de elektrische fiets . Deze fiets werd in november beschikbaar gesteld door mevrouw Caro Struijk , die helaas onlangs is overleden . Samen met de kerk hadden we voor €750 aan loten verkocht .

Justine mocht het winnende lot trekken en de gelukkige  was Elza Valkman uit Drachten , die gelijk haar fiets kwam halen

 

Juni 2019

Op een mooie woensdagavond mochten we bij de Rotary Leeuwarden iets komen vertellen over het project in Oeganda. Er was veel belangstelling voor het verhaal van Justine. En tot onze grote verrassing kregen we een cheque van 500 euro overhandigd van de voorzitter. Mensen bedankt!

Mei 2019

Justine op werkbezoek in Nederland

Nog net voor middernacht arriveerde Justine (koördinator PEFO Uganda en onze man in Oeganda op het project ) op 15 mei op Nederlandse bodem .Een lange vermoeiende reis werd vervolgd per auto met Bert naar Friesland . Vroeg in de ochtend kon hij bij Ria  in zijn  bed duiken om de zelfde ochtend er weer vroeg uit te komen voor het bezoek aan Max

Samen met Ria ,Rhodé en Klara ging de reis naar Hilversum , waar ze een goed gesprek hadden met Truus en Eva  van omroep Max Maakt Mogelijk . De totale opbrengst van €109.000 was ook voor hen een enorme meevaller . In juni gaat Max Maakt Mogelijk samen met Ria en Klara weer opnames maken van het resultaat in Oeganda .

Daarna was er een gezellige lunch met Tineke de Nooy, waarin gebrainstormd werd hoe zij zich voor ons kan inzetten

 

De volgende dag hadden wij met alle grannies een vergadering en gezellig samenzijn bij Ria .

Justine had weer veel zelfgemaakte spullen bij de grannies gekocht , die wij met veel plezier weer gaan door verkopen . Ook weer veel geborduurde lapjes die wij op de kaarten gaan plakken

En de volgende dag was een trip naar Groningen en Drenthe

Bij Casa-ladies with a mission werd Justine een cheque met een mooi bedrag overhandigd.

's Middags ging de reis verder naar Mies van Hout . Zij had nog meer nieuwe , mooi  geïllustreerd kinderboeken voor ons verzameld

 

 

Maart 2019

Dit is  een drukke maand.

We begonnen met de Internationale Vrouwendag in Drachten

Daarna in een week ,  3 lezingen  in Burgum , Surhuisterveen en Heeg

Ook we gingen ook de grens over naar Drenthe , Klazienaveen , waar we een kerkdienst bijwoonden en toelichting gaven . Deze gemeente met 5 verschillende kerken steunt ons in het 40dagenproject

En nog steeds komt er geld binnen , naar aanleiding van Max Maakt Mogelijk . Deze week weer € 6000 voor 2 huisjes ..Geweldig !

De Casa-ladies with a mission hebben dit weekend  de halve marathon van Groningen gelopen . Behalve veel trainen , hebben ze ook veel geld opgehaald .. Al meer dan 1 huisje .. Klasse

 

 

De bekende illustratrice en kinderboekenschrijfster Mies van Hout, heeft
een geweldige actie gehouden voor het project van Grannies2grannies
Friesland in Jinja in Oeganda. Bij bevriende auteurs van kinderboeken en
bij diverse uitgevers in binnen- en buitenland heeft zij gevraagd om
nieuwe Engelstalige kinder- en jeugdboeken. Het resultaat is
overweldigend. Binnenkort kunnen de kinderen in Jinja 196 nieuwe boeken
tegemoetzien. Voor deze weeskinderen, die door hun grootmoeders worden
grootgebracht, is het lezen en bekijken van boeken ongekend waardevol.
De slogan van één van de projecten in Oeganda is: "Your future is in
books". Mies van Hout heeft gezorgd dat die toekomst er voor de kinderen
iets rooskleuriger uit gaat zien. Mies van Hout, heel hartelijk bedankt
voor je inzet.

 

 

Maart 2019

De schildergroep van een van onze Grannies biedt hun schilderijen te koop aan . Opbrengst geheel voor ons project ..In Gorredijk op de vrijdagen 1,8,15 maart

Casa ladies with a mission

Deze groep vrouwen die in maart de halve marathon van Groningen gaat lopen , organiseerde  een spinningmarathon . Opbrengst € 1200 . klasse !!

 

Februari

In februari zijn Bert en Ria voor 2 weken  naar Oeganda gegaan . Bert zet zich in voor een sportproject en Ria heeft o.a. de 17 grannies bezocht die een huisje krijgen dit jaar .

Een uitgebreid verslag vindt U bij de verslagen

Januari 2019

Op de nieuwjaarsreceptie in ons dorp Tijnje zijn we gehuldidigd als Vrijwilligers van het jaar .

Mooi dat er zo'n grote waardering is voor onze activiteiten .Met een bos bloemen en een oorkonde werden we in het zonnetje gezet

 

December

2018 was een bijzonder jaar

Het hoogtepunt waren de opnames voor Max Maakt Mogelijk en de uitzending ervan

We hebben daar heel veel positieve reacties op gehad en ook heel veel donaties . Geweldig.

Meer informatie over de resultaten als gevolg van de uitzending kunt u lezen onder het kopje Max Maakt Mogelijk.

Inmiddels zijn er een paar kerstcollectes gehouden voor ons project, o.a. in Burgum en Surhuisterveen/Opende.

Hopelijk gaat het in 2019 ook weer zo goed , we wensen iedereen die ons op wat voor manier ook steunt :

Fijne Feestdagen en een gezond en gelukkig Nieuwjaar

 

 

Op 14 november waren we uitgenodigd bij de passage in Marum.

Hier was een grote groep vrouwen aanwezig, ongeveer 50. Een gezellige groep en er werd leuk verkocht in de pauze.

Aan het eind wachtte ons een verrassing. Een aantal van de aanwezige dames is vrijwilliger bij de plaatselijke kringloopwinkel “Het Trefpunt”. Deze kringloopwinkel besteedt hun ingekomen jaarlijks aan een goed doel. Dit jaar waren wij het goede doel, we kregen van één van deze dames, een cheque van € 1000,00.

Geweldig!

Justine in Nederland

Justine is voor 3 weken in Nederland .

Er worden heel wat bezoekjes afgelegd , en we begonnen bij Omroep Max

Vanavond 3 november de uitzending   MAX MAAKT MOGELIJK

18.00 uur op NPO 2

Tineke de Nooy wordt ambassadrice van Grannies2Grannies

 Tineke de Nooy, bij velen bekend van koffietijd met Tineke (Veronica) wordt onze ambassadrice . Zij zal zich de komende tijd inzetten om ons project meer bekendheid te geven. Tineke heeft twee keer per week een radioprogramma op Radio 5. Dit is het meest beluisterde programma van deze zender. Ze schrijft columns in het omroepblad van Omroep Max en sinds kort flogt ze ook. Ze heeft al de nodige volgers. Tijdens het kennismakingsgesprek met ons heeft ze meteen een filmpje opgenomen, dat binnenkort via YouTube te bekijken is.

Wij hopen en verwachten dat, mede door de inzet van Tineke, nog meer mensen ons project zullen gaan steunen.

 

 

 

 

de trotse commissie

Benefietconcert in Beesterzwaag

Het was een zeer geslaagde middag , met een mooi concert en een geweldige opbrengst ..

Dank aan de koren Solid Sound en Mescalanza en alle bezoekers op deze mooie zonnige zondag

September

Op de laatste dag van september gingen we naar de Veenhoop voor een Pubquiz

Deze werd georganiseerd door Zonta-Friesland en de opbrengst was  voor de Grannies .

Het was een ontzettend leuke middag , met een leuke quiz , vele lekkere hapjes  , een fantastische  verloting.

De overhandiging van de cheque met de voorlopige opbrengst   €2584 bezorgde ons kippenvel .

Ook werd er in onze stand het nodige verkocht , zodat we door  Zonta-Friesland  weer een oma gelukkig kunnen maken met een nieuw huisje ..Geweldig !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Yvonne ontvangt de cheque van Zonta-Friesland

 

 

 

Op 2 september stonden we op de Multi-Culti-Markt in Heerenveen

We verkochten "een grannie voor een grannie "   

De appels waren geschonken door Poiez Heerenveen .

 

 

 

      De TV-uitzending van MAX MAAKT MOGELIJK  is op 3 november   om 18.00 uur

 

 

 

Van Alie Renkema van Kraamzorgorganisatie De Kraamvogel uit Drachten kregen we een aantal kraampakketten .

Dit is voor het kliniekje van zuster Rose dat naast ons project in Jinja staat .

Er is daar bijna niks en alle medische hulpmiddelen zijn daar welkom .

 

 

 

Op 16 juni stonden we met onze kraam op het Full Colour Festival in Kampen .

Een erg gezellige markt en een enorme opbrengst

 

 

 

juni 2018

Op 7 juni stonden we met onze kraam op de altijd gezellige braderie in Drachten bij de Doopsgezinde kerk .

Dit was een speciale dag , want omroep Max kwam met Jan Slagter opnames maken

Eerst boven in een zaaltje waar al onze creatieve werkzaamheden gefilmd werden , voorzien van commentaar en daarna buiten bij de kraam , waar de temperatuur ons weer aan Oeganda deed denken .

De uitzending van Max Maakt Mogelijk is op 3november 

  En volgende week komt er ook een artikel in het Magazine Max ..Landelijke bekendheid !!

Artikel in MaxMagazine van 16 juni

 

 

De TV-uitzending van MAX MAAKT MOGELIJK  is op 3 november

 

 

 

 

Mei 2018

Zaterdag 27 mei stonden we met onze kraam op de altijd gezellige Lentefair in de Tijnje bij de Theeschenkerij van Frida

Het weer was geweldig , de sfeer ook en ook de opbrengst was goed

April 2018

Op Koningsdag werd er in Tijnje een boekenmarkt georganiseerd door het Team Boekenmerke Tijnje. Ook werden er broodjes en soep verkocht. De opbrengst was dit jaar bestemd voor Grannies2Grannies Friesland. En deze opbrengst was niet gering. In totaal werd er € 650 opgehaald! Hiervoor willen wij het team en alle inwoners van Tijnje bedanken. Het is prachtig dat het project zo gedragen wordt door de inwoners van Tijnje. Ten slotte is het hier ook allemaal begonnen en de meeste grootmoeders die het project dragen wonen in Tijnje of hebben er gewoond!

We kregen meer dan 100 paar schoenen van heel goede kwaliteit van de heer Wieringa, dit in verband met het opheffen van zijn winkel in Meppel. Wat zullen de grannies en hun kleinkinderen hier blij mee zijn.

Ze worden al volgende week verscheept via Gered Gereedschap

 

 

 

 

Ook de jongste generatie, onze kleinkinderen dus, zijn al druk bezig voor de grannies in Oeganda. Nu stond Sanne, kleindochter van onze granny Geertje tijdens een schuurverkoop in Terwispel spullen voor het project te verkopen. Geweldig toch!

 

 

 

Gedurende de maanden maart en april kon iedereen bij AH  Gorredijk zijn of haar flessenbon doneren aan Grannies2Grannies Friesland. Dat heeft het fantastische bedrag van € 590,30 opgeleverd. Wij zijn de heer Bijlsma en zijn team hier heel dankbaar voor.

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

    de envelop met inhoud wordt overhandigd.

 

 

 

maart 2018

Ook deze maand zijn we weer vaak op pad geweest , naar oa Kollum en bij een Paasviering in Damwoude . De opbrengst was weer erg goed

En ook de doopsgezinde kerk in Drachten heeft ons weer grandioos gesteund .We kregen de gift van de verkoop van tweedehands boeken , de opbrengst van een Afrikaanse maaltijd , een collecte en het koffiepotje . Dank .

Maart 2018

Begin maart gingen Ria en Yvonne weer naar Oeganda   om opnames bij te wonen  voor  het programma Max Maakt Mogelijk . Met Jan Slagter en 5 mannen van  de techniek hadden we 2 fantastische dagen bij de grannies

Wederom een geweldige trip en een enorme belevenis  .Een verslag hiervan onder de rubriek activiteiten , verslagen  projectiebezoek

De uitzending is in het najaar , wanneer weten we nog niet . Maar zodra we dat weten zullen we het U via deze website laten weten

10 feruari 2018

Op carnavalszaterdag kregen we van Carnavalsvereniging de Truftrapers uit Tijnje  2 mooie , oprolbare  banners voor onze presentaties . Een manshoge en een kleine .  Geweldig

Wat is het toch fijn dat er in onze thuisdorp Tijnje  zo met ons mee geleefd wordt

Carnavalvereinging de Trurftrapers uit Tijnje schenkt ons 2 mooie banners

februari 2018

Flessenactie

Bij AH in Gorredijk hangt onze nieuwe flyer bij het inleverapparaat van lege flessen

Ieder kan  dan de kassabon met het statiegeldtegoed in een bus doen en zo het geld aan ons doneren .geweldig toch

 

 

januari 2018

Zowel in de Leeuwarder Courant als in de Heerenveense Courant stond een pagina groot interview met foto van ons project .

Weer heel veel positieve publiciteit en al veel leuke reacties gehad .U kunt het via deze links nog lezen

http://www.heerenveensecourant.nl/nieuws/62316/de-uitdaging-nog-meer-huisjes-bouwen-voor-grannies-oeganda/

http://www.lc.nl/friesland/Grannies2grannies-Friese-omas-in-Oeganda-22843619.html

januari 2018

We zijn het nieuwe jaar al weer goed begonnen

Op 8 januari hadden we een" thuiswedstrijd "  , een lezing  voor de ouderensoos in Tijnje

Met een nieuwe diapresentatie , waarin we ook wat konden vertellen van onze reis , hadden we een gezellige middag met een goede opkomst en opbrengst .

December 2017

In december stond er een mooi artikel in de SA , een weekkrant van Opsterland .

Een mooi verhaal naar aanleiding van onze reis naar Uganda .

U kunt dit lezen via de link :   http://sa24.nl/grootmoeders-zetten-zich-grootmoeders

 

 

En op de valreep van 2017 kregen we ook nog een donatie van 1500 van het Christelijk Pedagogisch Studiecentrum .

Maar ook de verjaardagen van 3 van onze grannies , die geen kadootjes wilden ,bracht heel wat geld op , bijna €1200.

 

november 2017

En terwijl wij op reis waren in Oeganda , verzorgden de 2 achtergebleven grannies weer de nodige avonden . Het waren goedbezochte avonden , waar ook flink werd verkocht en waar een bezoekster ons een heel huisje schonk

En een eerder ingediend verzoek aan Association Femmes d'Europe werd gehonoreerd . Een heel huisje !

En het kan niet op . Ook de wereldwinkel in Balk , die ophoudt te bestaan , vindt dat we een goed project hebben en schonk ons een huisje .

In een week tijd    3 huisjes . geweldig !  We hebben zelf gezien hoe hard het nodig is , en we bedanken deze gulle gevers .

november 2017

We zijn weer terug van een zeer indrukwekkende en geweldige reis .

Als we het nog niet wisten , dan weten we het nu zeker .. Onze steun is heel erg nodig , zeer welkom en goed besteed .

We hebben ons project bezocht , bij een Medical Camp geassisteerd , gewerkt , gezongen en gedanst met de Grannies .  Overweldigend

Ook gingen we voor Max Maakt Mogelijk op bezoek bij 8 grannies die dringend een huisje nodig hebben .

 

Een uitgebreid verslag staat bij de activiteiten

 

in traditionele kleding op het slotfeest

Max Maakt Mogelijk

Op 5 oktober gingen we met zijn allen naar Hilversum , naar het mediapark naar omroep Max.

We hadden een gesprek met de programmaleiding van Max Maakt Mogelijk .In dit programma gaat Jan Slagter op bezoek bij projecten die geld nodig hebben om ouderen in de hele wereld te helpen  .Na een mail van Ria met het verzoek om ons project te steunen  en de nodige uitleg , wilden ze ons ontmoeten om er met elkaar te over  spreken .En dat was een gezellig en goed gesprek .

Daarna woonden we een uitzending van omroep Max bij .Heel interessant en we hebben genoten .Het was een geweldig leuke dag , maar we moesten nog wel even in spanning zitten .

Maar deze week kwam het goede nieuws ... We doen mee aan Max Maakt Mogelijk .

In maart gaan 2 grannies met Jan Slagter mee naar Oeganda . Hier wordt dan gefilmd voor een uitzending . Max Maakt Mogelijk staat nu al garant voor 3 nieuwe huisjes , maar na de uitzending kan dat dmv giften wel meer worden . Geweldig nieuws zo vlak voor onze reis naar Oeganda.

Want as maandag 31 oktober gaan we , met 14 grannies en partners  op weg voor de al langer  geplande reis naar Oeganda

We zullen dan ons project en de grannies bezoeken , workshops geven ,bij  een medicalcamp  assisteren en al voorbereidingen treffen voor de uitzending van Max ...   en uiteraard wat van het land zien .

Als u ons wilt volgen op onze reis

dat kan via Facebook  ....grannies2granniesfriesland.nl

 

Oktober

Oktober is voor ons weer goed begonnen

We kregen een gift van €1000 van de Old Fellows in Dronten /Lelystad . Een zeer aangename verrassing.

En ondanks het slechte weer hebben we op de Appeltjesmarkt van Beesterzwaag wederom veel grannies voor Grannies  verkocht . Zoals elk jaar schonk de heer Berkenbos van de Plus in Beesterzwaag ons de grannies

 

 

                           de kleindochters helpen oma in de kraam 

.

Augustus 2017

Eind oktober gaat het gebeuren. De Friese grannies gaan op bezoek bij de Oegandese grannies. Er gaan ook een paar echtgenoten en drie zeer betrokken belangstellenden mee. In totaal zijn we met 14 personen. De voorbereidingen zijn in volle gang, want we willen natuurlijk dat het niet alleen een leuk bezoek, maar ook een nuttig bezoek wordt.

Wij mogen ieder 46 kilo aan bagage meenemen en reken maar dat we die kilo’s ten volle gaan benutten. We zijn allemaal goede kinderkleding aan het verzamelen. De bedoeling is dat we daarmee een winkeltje gaan inrichten, waar de Oegandese grannies tegen een heel klein bedragje kleding voor de kleinkinderen kunnen kopen. Het winkeltje gaat door een paar Oegandese grannies gerund worden, zodat die ook weer

Verder hebben we, naast de power banks die we van Sawadee gekregen hebben, ook nog 50 Waka Waka lampen gekregen van Waka Waka zelf. Dit is fantastisch nieuws natuurlijk. Dit betekent dat 50 grootmoeders en hun kleinkinderen ’s avonds en ’s nachts niet meer in het donker hoeven te zitten of met gevaarlijke kerosine lampen hoeven te werken. Tijdens een ceremonie zullen de lampen uitgedeeld worden en wordt de grannies verteld hoe ze de lampen kunnen gebruiken.

wat inkomen hebben.

Ook gaat er heel veel medisch materiaal mee, zoals verbandmiddelen en injectiespuiten. En ook hebben we heel veel brillen gekregen. Daarnaast nemen we nog veel ander materiaal mee, waarmee we met de grannies daar aan de slag gaan. We gaan kaarten met ze maken, etuis, sleutelhangers, etc. Allemaal met de bedoeling dat zij die spullen daar kunnen verkopen om op die manier ook weer inkomen te genereren.

Ook is het de bedoeling om samen met de staf van PEFO Uganda en de leerkrachten van diverse scholen een plan te maken voor naschoolse opvang van de weeskinderen. Van Sanguin kregen we hiervoor 20 ballen, zodat er ook gesport kan worden na schooltijd!

En dan was een nog een ontzettend leuk initiatief van twee meisjes uit Zuidwolde, kleinkinderen van één van onze grannies. Die hebben op zaterdag 26 augustus heel veel spulletjes verkocht voor de grannies. Ook hadden ze limonade in de aanbieding. De opbrengst hiervan was € 225, een geweldig bedrag! Heel erg bedankt meiden, namens de Oegandese grannies!

Juli 2017

Soroptimisten De Reestlanden halen € 2500 op voor Grannies2Grannies!

 De soroptimisten de Reestlanden organiseerden deze avond een ladies night met de film Joy. Maar er was meer dan alleen een film. Bij binnenkomst kreeg iedereen een drankje aangeboden. In de pauze was er koffie met heerlijk gebak. En er was een verloting met prachtige prijzen. Aan het eind van de avond werd een cheque aangeboden aan de aanwezige grannies waarop het bedrag van € 2500 stond, de opbrengst van deze gezellige avond en van de  Havezathe-fair van mei j.l.  Een fantastisch resultaat.

We zijn hier ontzettend blij mee, het is bijna een heel huisje. En we zijn de dames die dit georganiseerd hebben heel dankbaar. georganiseerd hebben heel dankbaar.

 

 

Juni 2017

Op de gezellige  MultiCultiMarkt werd na een extra showrondje voor het podium het winnende lootje getrokken

En de gelukkige was Caroline Swart uit Heerenveen .

Dankzij  TweeWielerHeerenveen is zij nu in het bezit van een mooie Omafiets

Tweewielers Heerenveen/Gorredijk stelt al voor het 5 de jaar een fiets beschikbaar

Op de MultiCultiMarkt van 10 juni zullen we in onze kraam lootjes verkopen en om 16.00 uur zal het winnende lootje getrokken worden

 

Mei 2017

Op zondag 7 mei stonden we samen met de Soroptimistenclub De Reestlanden in een kraam in Echten .Het was een warme en gezellige dag , waar we veel verkochten . Behalve onze eigen spulletjes hebben we ook  70 , door de dames van de Soroptimisten zelfgebakken taarten verkocht .

De Soroptimistenclub De Reestlanden ,bestaande uit een twintigtal vakvrouwen uit de regio Hoogeveen ,Zuidwolde , Meppel tot aan Hardenberg zal ons gedurende 2 jaar ondersteunen .

Maart 2017

 

Reisorganisatie Sawadee sponsort Waka Waka lampen voor de grannies in Uganda.

In Uganda is het al om 7 uur ’s avonds donker. Dat is voor schoolgaande kinderen een probleem: ze kunnen dan geen huiswerk meer maken. Soms hebben de grootmoeders van ons project de beschikking over een kerosine-lamp. Maar deze lampen veroorzaken veel problemen. Elk jaar vallen er veel doden en gewonden door omvallende kerosine-lampen. Ook overlijden soms kinderen omdat ze per ongeluk kerosine binnenkrijgen: het wordt vaak bewaard in frisdrankflesjes. Bovendien is kerosine erg duur.

Daarom zijn we heel blij met het gebaar van Sawadee om 5 waka waka lampen te schenken aan ons project. Als je een waka waka lamp koopt, dan schenkt de organisatie van waka waka een lamp aan een project in een derdewereldland. Nu gaat Sawadee ook proberen of wij de 5 “donatielampen” ook kunnen krijgen voor ons project. Dat zou helemaal mooi zijn.

 

  De PKN kerk uit Oudemirdum-Nijemirdum en Sondel geeft elk jaar een 40-dagenkalenderboekje uit. De veertigdagentijd is de periode  van 40 dagen voor Pasen. In deze periode leeft men naar het Paasfeest toe. Veel christenen vasten in deze periode.

De opbrengt van het 40-dagenkalenderboekje van bovenstaande kerk gaat elk jaar naar een kleinschalig project en dit jaar waren wij de gelukkigen. Geertje Jeeninga heeft namens G2G iets verteld over het project tijdens de kerkdienst van 8 maart. Daar kreeg zij meteen de opbrengst van de verkoop van het boekje overhandigd. En ze kreeg  de toezegging dat de collecte ook voor ons project bestemd was. Met elkaar bracht dit ruim 1000 euro op. We waren zeer aangenaam verrast door het grote bedrag, dat hadden wij niet verwacht!

 

 

 

Geertje in Sondel

 

 Maar er was nog meer goed nieuws. De Lions Opsterland hebben besloten € 2000 te schenken aan Grannies2Grannies Friesland voor zonne-collectoren op het dak van een aantal van de huisjes waar schoolgaande kinderen wonen. ’s Avonds worden vaak kerosine-lampen gebruikt. Die zijn gevaarlijk vanwege brandgevaar en de dampen zijn ook slecht voor de gezondheid. Maar de kinderen moeten wel hun huiswerk kunnen maken, dus brengen zonne-collectoren uitkomst. 

januari en febuari 2017

 

We hebben veel goed nieuws te melden. Allereerst dat we er weer een granny bij hebben: Riny van der Witte uit Drachten is ons komen versterken. Zij is heel creatief en is volop bezig met het maken van prachtige kaarten voor de verkoop.

Verder hebben we prachtige bedragen binnen gekregen.

·         De Doopsgezinde Kerk in Drachten heeft 500 euro geschonken.

·         De Hubertine Stichting uit Leeuwarden schonk 400 euro.

·         De Passage uit Oudehaske maakte 400 euro over, opgehaald tijdens hun kerstconcert.

·         Een paar vrouwen uit Sneek zijn al een tijd bezig om een huisje te financieren. In januari is het ze gelukt: ze hebben een heel huisje bij elkaar gekregen met de verkoop van tweedehands spullen op markten en braderieën, fantastisch vrouwen!

·         En er zijn nog 2 vrouwen die een huisje gedoneerd hebben. Ze hebben dat voorgeschoten en gaan proberen dat geld door middel van de verkoop van zelfgemaakte spulletjes weer terug te verdienen.

·         Elk jaar krijgen we 250 euro van een anonieme donor. We zouden die wel eens persoonlijk willen bedanken. Misschien leest hij of zij dit nieuws wel. Weet dan dat het enorm gewaardeerd wordt!

·         Een privé-actie van één van de Friese grannies bracht 865 euro op.

Begin januari hadden we al geld voor twee huisjes overgemaakt, opgehaald in de tweede helft van 2016. Maar door bovengenoemde resultaten konden we in februari al weer geld voor nog eens twee huisjes overmaken naar Uganda.

Hieronder kunt u het verhaal lezen van de granny die één van deze huisjes krijgt. Dan begrijpt u nog beter hoe nodig zo’n huisje is.

Story of Nakivumbi Elizabeth

Nakivumbi Elizabeth, I am a 65 year old grandmother from kivubuka B village, in a PEFO founded community group “Bukade Magezi” I lost my husband due to a complication with the back bone that saw him leave us on our own in three days. He left me with the responsibility of raising our six children.  Having to solely take care of our children was one of the most difficult experiences I had, I worked so hard to see my children through school but it wasn’t any easy, we sometimes worked digging in people’s gardens so we can have a meal to eat, my children were frustrated so the girls dropped out of school and turned out victims of early marriages while the boys left home to find better livelihood to which we lost contact.

This left me lonely until one unfortute day when I received news of the death of one of my daughter from HIV/AIDS, we painfully laid her to rest but she left me five sickly grand children to take care of.  Shortly after, my sons drowned at Bwonda fishing site leaving me with two other grand children. On my way to identify their bodies I had an accident and from then the doctor prohibited me from doing heavy work

I then opted to join one of PEFOs supported granny groups from which I managed borrow a loan to start a small business selling fish.

I now take care of seven grand children but I am worried that my story is repeating its self. Life has never ceased to be difficult we support each other with chores but it is costing the children so much, most of the time they have to absent from school to work in our garden or other peoples plots so we can have food to eat, we also live at my old congested house build with mud and wattle, its poles are rotten and eaten up by termites yet also leaks when it rains, the walls have weekened and we fear it may fall upon us while we are sleeping some day. I kindly call upon PEFO to come to our rescue as some day we may be homeless.

Elizabeth surrounded by some of her grand children as she peals bananas
Elizabeth explains her worries about the old mud and wattle house she lives in with her grand children
A picture of their bath room at the house
Interior of the house
Elizabeth explains the challenges with the house
Interior of the house

 

 

 

 

Gedurende de laatste paar maanden van het jaar zijn we nog behoorlijk actief geweest. We hebben voorlichtingsavonden gegeven bij verschillende vrouwenverenigingen. We stonden weer drie dagen op de Wereldmarkt in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Ook stonden wij op de kerstmarkt van de christelijke basisscholen uit Kollum en omstreken. Op deze markt kon het onderwijzend personeel ieder voor 30 euro spullen kopen in de diverse kraampjes. Wij waren het goede doel van de middag.

Door de Passage uit Oudehaske werden we verblijd met een prachtige gift: de opbrengst van een concert. Fantastisch. Het 24ste huisje is er bijna! 

Eind november werden we bezocht door Justine Ojambo, koördinator van PEFO Uganda. Hij was uitgenodigd door de Hoge School in Den Haag om gastlessen te geven over ontwikkelingssamenwerking. In het weekend kwam hij naar Friesland om ons op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen in Uganda en op het project. 

Per 1 januari gaan we Worldgranny verlaten en worden we onderdeel van PEFO Nederland. Worldgranny heeft zich meer op het sociaal ondernemen gericht, waardoor wij er niet meer zo goed bij passen. PEFO Nederland bestaat al langer. Zij ondersteunen PEFO Uganda, de organisatie die ook onze huisjes bouwt in Uganda. Dus wat is logischer dan onze krachten bundelen en gezamenlijk werken voor de grannies in Uganda.

Dit betekent ook dat we een ander rekeningnummer gaan krijgen.

Als u ons project wilt steunen kan dat met een gift op rekening NL37 SNSB 0945 5212 51 t.n.v. Stichting ter ondersteuning van Pefo Uganda te Utrecht. Uw gift is aftrekbaar voor de belasting.

 Bezoek van Justine Ojambo, koördinator PEFO Uganda aan Grannies2Grannies Friesland.

Oktober 2016

Op 1 oktober stonden we met een stand op de oogstmarkt van de Tuingroep op de Ulesprong. Het was weer ouderwets gezellig bij Frieda in en rond het café. Precies vijf jaar geleden stonden wij ook met een stand op deze oogstmarkt. En dat was onze eerste activiteit van Grannies2Grannies Friesland. In deze vijf jaar hebben we bijna 23 huisjes weten te realiseren. En daar zijn we best trots op. Maar we hebben dit niet alleen gedaan. We hebben ontzettend veel hulp gekregen van scholen, kerken, vrouwenorganisaties, organisaties als de Lions Opsterland, de Soroptimisten en ook van veel particulieren. Maar de nood onder de grannies in Uganda is hoog. Dus wij gaan door en we hopen dat we weer op veel hulp mogen rekenen.

September 2016

 

Deze maand kregen we het goede nieuws dat de soroptimisten De Reestlanden ons project gedurende twee jaar gaan steunen. We zullen u via deze site op de hoogte houden hoe dat er in de praktijk gaat uitzien.

Maart 2016

Gezamenlijke avond Katholieke Vrouwengroep en de Passage in Sneek

Eens per jaar houden de Katholieke Vrouwengroep en de Passage in Sneek een gezamenlijk avond. Helaas was dat dit jaar voor het laatst, omdat de Passage er, noodgedwongen, mee stopt. Maar het was een hele mooie avond vonden Yvonne, Marijke en Fetsje van grannies2grannies Friesland. De ontvangst was ontzettend warm en de belangstelling groot. Ook de verkoop was geweldig. Jammer dat de Passage er, wegens gebrek aan nieuwe bestuursleden, mee moet stoppen. Maar iedereen nog bedankt voor de mooie avond.

Sobere maaltijd Doopsgezinde kerk Hoofddorp levert 365 euro op!

Aalsmeer en Hoofddorp liggen nu niet echt in de buurt van Friesland. Maar grannies2grannies Friesland kijkt over de grens van haar eigen provincie heen. Gelukkig is de voormalige grannies2grannies groep Amsterdam bereid om af en toe in te springen. 

Op 16 maart togen Reiny en Ineke daarom naar Hoofddorp om daar voorlichting over het project van de grannies in Uganda te geven aan de deelnemers van de jaarlijkse sobere maaltijd. Ze schoven ook aan bij de maaltijd en beantwoordden tijdens het eten de nodige vragen. Aan het eind van de maaltijd werd er een collecte gehouden voor het project, wat een prachtig bedrag opleverde.

Grannie Caroline neemt de cheque in ontvangst van OSA

Commissie ontwikkelingssamenwerking Aalsmeer verdubbelt opbrengst bazar.

In december van het afgelopen jaar werden wij al blij gemaakt met een bedrag van 1800 euro van de Doopsgezinde kerk in Aalsmeer. Dit geld was een deel van de opbrengst van de jaarlijkse bazar in november. 

De bazarcommissie had een aanvraag gedaan bij de gemeentelijke commissie OntwikkelingsSamenwerking Aalsmeer (OSA) om dit bedrag te verdubbelen. En dit is gelukt! Op 15 maart jl. heeft Caroline Beilsma namens grannies2grannies een cheque van 1800 euro in ontvangst genomen van de OSA. Een fantastisch bedrag. Bij elkaar heeft de bazar voor het project van de grannies in Uganda 3600 euro opgeleverd, goed voor een heel huisje en voor al weer een begin van een volgend huisje. Geweldig bedankt hiervoor Aalsmeer!

November 2015

In november werd in de doopsgezinde kerk in Aalsmeer een grote braderie gehouden. Een deel van de opbrengst was bestemd voor ons project. Dit leverde een prachtig bedrag van € 1800 op.

December 2015

Begin december 2015 kregen we een gift van 500 euro van de Hubertine Stichting. Deze stichting beheert de nalatenschap van Hubert Kraak,  goudsmid en horlogemaker in Leeuwarden en zijn vrouw Tine Steenhuizen. Het beheer over deze stichting wordt gevoerd door de kerkenraad van de Doopsgezinde gemeente te Leeuwaren.
 
Uiteraard zijn we heel blij met de bijdrage van de Hubertine stichting.

Op 10 november stonden we met onze kraam op de Provinciale dag van de Christelijke Vrouwenverenigingen in de Bethelkerk te Drachten

November 2015

Op 17 november a.s. zijn wij te gast bij de vrouwenkamer Heerenveen. Op deze avond zijn meerdere projecten uitgenodigd. Alle projecten geven een korte presentatie. Daarna is er gelegenheid tot ontmoeting. Voor meer informatie, zie www.vrouwenkamer.nl/volgende-vk-av.  
 

Op 5 november gaven we een korte presentatie over ons project tijdens de provinciale dag van de Doopsgezinde zusters in de Skâns te Gorredijk. Aansluitend was er een verloting, waarvan de opbrengst voor ons project was. En die opbrengst was 600 euro. Een prachtig resultaat, waar we uiteraard heel blij mee waren. 
 

Timmerbedrijf Straatman uit Tijnje en Plusmarkt Berkenbosch uit Beetsterzwaag steunen Grannies2Grannies Friesland!

Begin oktober werd Grannies2Grannies Friesland voor het tweede jaar blij gemaakt met een gift door Timmerbedrijf Straatman uit Tijnje. De eigenaar, René Straatman wil hiermee zijn waardering uitdrukken voor het werk van de Friese grannies en een bijdrage leveren aan het project in Uganda.

Voor de appeldag die dit jaar op 10 oktober gehouden wordt in Beetsterzwaag krijgen we 100 grannies van de Plusmarkt uit Beetsterzwaag. Deze appels verkopen wij tijdens de appeldag in de Tropische Kas in Beetsterzwaag. Op elke granny hebben wij een leuk presentje bevestigd. De grannies worden verkocht voor € 2,50 per stuk. De appeldag is van 11 tot 5 uur.

 

 

Swannehus

basisschool t Swannestee heeft in de zomer van 2014

een heel huisje bij elkaar gebracht

Eind juli was het Swannehus klaar

Dit huis voor Nuru Mazuula werd geheel gefinancieerd door de basisschool in Langweer

De leerlingen hebben deze naam gekozen voor het huis en overhandigden Justin Ojambo in december een bord met de naam erop . (zie jaarverslag 2014)

Inmiddels is het huis klaar en is het naambordje erop geplaatst .

Nuru en haar 8 kinderen zijn er erg blij mee

Odd Fellows schenken € 500 aan grannies2grannies

8-2015

De Odd Fellows is een organisatie die als doelstelling heeft de broederschap onder de mensen te bevorderen om op die wijze bij te dragen aan een harmonischer samenleving. Het odd fellow zijn is eigenlijke een levenshouding en een manier van leven. Leden moeten opstaan voor de medemens, ongeacht ras of geaardheid, ze moeten verdraagzaamheid betrachten, hulp bieden waar het mogelijk is en werken aan zichzelf.

De organisatie is opgericht in 1819 in de USA. Er zijn nu ook ordes in verschillende landen in Europa, in Nieuw Zeeland, Australië en Zuid-Amerika. In Nederland en België zijn bijna 100 afdelingen (loges genoemd) met ca. 3500 leden. Eerst was de orde alleen opengesteld voor mannen. In 1920 is er een aparte ordetak voor vrouwen ontstaan, de vrouwen noemen zich Rebekkah.

In Lelystad heeft de locatie Dronten een ruimte waar men tweedehandsboeken verkoopt. Van de opbrengst van deze boeken is nu een bedrag van € 500 geschonken aan Grannies2Grannies Friesland. Dit is een hele goede zet in de rug voor de realisatie van ons 17e huisje. We zijn de Odd Fellows heel dankbaar.

Fietsenzaak Tweewielers stelt een fiets beschikbaar
Froukje Nijholt trekt het winnende lootje7-2015

Fietsenzaak Tweewielers uit Heerenveen ,met ook een vestiging in Ureterp , schonk ons een mooie Oillilykinderfiets

Op de braderie in Drachten van 4 juni en de op MultiCultimarkt in Heerenveen van 6 juni , verkochten we veel lootjes

De trekking was op de MultiCultimarkt en de gelukkige was

Mevrouw Dijksma uit Drachten

Doopsgezinde VrouwenZendingsHulp schenkt huisje!

In April kregen we een mooi bericht: de Doopsgezinde VrouwenZendingsHulp heeft besloten € 3000 aan ons project te doneren. Met dit bedrag kan er weer een huisje gebouwd worden. De VrouwenZendingsHulp is ooit opgericht om de vrouwen van uitgezonden predikanten te ondersteunen in Indië. Deze doelstelling is inmiddels achterhaald, maar ze steunen nu kleinschalige projecten gericht op vrouwen en meisjes. En wij vallen gelukkig binnen hun doelstelling.

Grannies2Grannies ook Sneek

In Sneek zijn een paar vrouwen bezig een eigen groep Grannies2Grannies op te richten. Ze verkopen o.a. spullen voor de grannies in Uganda bij Somar, een winkel voor verstandelijk gehandicapten. Ze gaan in ieder geval proberen één huisje bij elkaar te krijgen.

Gift Soroptimisten Friesland Noord

Begin januari 2015 werden we verblijd met een gift van 500 euro van de Soroptimisten uit Noord Friesland. Soroptimisten zijn vakvrouwen die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen en kinderen. Het is een wereldwijde service- en belangenorganisatie van en voor vrouwen. Er zijn 90.000 soroptimisten, verdeeld over ruim 3000 clubs in 125 landen.

African Grandmothers Tribunal

In november 2014 is in Canada de film over het African Grandmothers Tribunal in première gegaan. Eén van de grootmoeders waarover de film gaat is Miriam. Ze is één van de grannies van ons project in Uganda. Zij is een prachtig voorbeeld van hoe een eenvoudige granny kan uitgroeien tot een inspiratiebron voor anderen. Het tribunaal werd georganiseerd door de Stephen Lewis Foundation, een Canadese organisatie. In Canada zijn 300 grannies2grannies groepen actief, met 20.000 actieve grannies! Voor meer informatie kunt u kijken op www.stephenlewisfoundation.org.