Het huizenproject in Uganda

Rondom Jinja, een stadje aan de oever van het Victoriameer wonen veel weeskinderen. Dit is niet alleen het geval in en rondom Jinja, maar in heel Uganda is het aantal weeskinderen erg hoog. Dit komt omdat in Uganda de aids-epidemie hard toegeslagen heeft. Een hele generatie is hierdoor weggevaagd. Men kwam tot de ontdekking dat 90% van de verzorgers van deze wezen en andere kwetsbare kinderen, grootmoeders waren. En men zag ook dat veel van deze grootmoeders in erbarmelijke omstandigheden leven. Ze wonen in huizen die elk moment kunnen instorten.

 

voorbeeld van een slecht huisje

PEFO Uganda, de partnerorganisatie waar Grannies2Grannies mee samenwerkt heeft in het gebied rondom Jinja zo’n 1000 grootmoeders geselecteerd die deelnemen aan hun programma.

Grannies2grannies houdt zich voornamelijk bezig met het bij elkaar brengen van geld voor de bouw van huisjes voor de grannies. De grootmoeders die hiervoor in aanmerking willen komen moeten aan twee voorwaarden voldoen:

1.      Ze hebben de zorg voor meerdere kleinkinderen.

2.      Ze wonen in huisjes die elk moment kunnen instorten.

Betere huisvesting heeft een grote uitwerking op de gezondheid van de kleinkinderen. Ze slapen ’s nachts veel beter omdat ze niet wakker worden van lekkages door de regen veroorzaakt. De kinderen presteren daardoor veel beter op school. Ook worden ze beter beschermd tegen malariamuggen en slangen. De grootmoeders hoeven zich geen zorgen meer te maken wat betreft hun huisvesting. Ze kunnen zich nu richten op andere problemen, zoals het zorgen voor inkomen voor voeding, kleding en schoolgeld voor de kleinkinderen.

voorbeeld van een nieuw huisje

De grannies die aangesloten zijn bij Pefo Uganda zijn verplicht om elke week aan een bijeenkomst deel te nemen. Daar ontmoeten ze andere grootmoeders, die in dezelfde omstandigheden verkeren als zij.  Zij voelen zich dan gesteund door de andere grootmoeders. Ook krijgen de grootmoeders tijdens deze bijeenkomsten voorlichting over hygiëne en gezondheidszorg. En ze krijgen zaden voor een groentetuin en hen wordt  voorlichting gegeven over hoe ze het beste een groentetuin, een kleine koffieboomgaard of bananenboomgaard kunnen opzetten, zodat ze hun kleinkinderen te eten kunnen geven.

De selectie van de grannies die in aanmerking komen voor een nieuw huisje wordt door de groep zelf gedaan. Ze doen de voordracht aan de leiding van Pefo Uganda, die uiteindelijk de beslissing neemt.

de wekelijkse vergadering

De grootmoeders worden door deelname aan het project sterkere, zelfstandige vrouwen, die opkomen voor hun rechten. De kwaliteit van de huisjes is duurzaam en ze zijn bestand tegen allerlei weersinvloeden. De kosten voor een huisje zijn 3000 euro.