Romdom Jinja, een stadje aan de oever van het Victoriameer wonen veel weeskinderen. Dit is niet alleen het geval in en rondom Jinja, maar in heel Uganda is het aantal weeskinderen erg hoog. Dit komt omdat in Uganda de aids-epidemie hard toegeslagen heeft. Een hele generatie is hierdoor weggevaagd. Men kwam tot de ontdekking dat 90% van de verzorgers van deze wezen en andere kwetsbare kinderen, grootmoeders waren. En men zag ook dat veel van deze grootmoeders in erbarmelijke omstandigheden leven. Ze wonen in huizen die elk moment kunnen instorten.

Voorbeeld van zo'n slecht huisje

PEFO, de partnerorganisatie waar Grannies2Grannies mee samenwerkt heeft in het gebied rondom Jinja 200 grootmoeders geselecteerd die aan twee voorwaarden moesten voldoen:

1. Ze hebben de zorg voor meerdere kleinkinderen.

2. Ze wonen in huizen die elk moment kunnen instorten.

Voor deze groep grootmoeders probeert Grannies2Grannies geld bij elkaar te brengen voor nieuwe huisjes. Betere huisvesting heeft een grote uitwerking op de gezondheid van de kleinkinderen. Ze slapen ’s nachts veel beter omdat ze niet wakker worden van lekkages door de regen veroorzaakt.

De kinderen presteren daardoor veel beter op school. Ook worden ze beter beschermd tegen malariamuggen en slangen. De grootmoeders hoeven zich geen zorgen meer te maken wat betreft hun huisvesting. Ze kunnen zich nu richten op andere problemen, zoals het zorgen voor inkomen voor voeding, kleding en schoolgeld voor de kleinkinderen.

Als een grootmoeder geselecteerd is voor het project, is ze verplicht deel te nemen aan de groepsbijeenkomsten die elke week georganiseerd worden. Daar ontmoet ze andere grootouders, die in dezelfde omstandigheden verkeren als zij. Zij voelt zich dan gesteund door andere grootmoeders. Ook krijgen de grootmoeders tijdens deze bijeenkomsten voorlichting over hygiëne en gezondheidszorg. En ze krijgen zaden voor een groentetuin en hen wordt voorlichting gegeven over hoe ze het beste een groentetuin, een kleine koffieboomgaard of bananenboomgaard kunnen opzetten, zodat ze hun kleinkinderen te eten kunnen geven.

Voorbeeld van een nieuw huisje.
Wekelijkse vergadering

De grootmoeders worden door deelname aan het project sterkere, zelfstandige vrouwen, die opkomen voor hun rechten. De kwaliteit van de huisjes is duurzaam en ze zijn bestand tegen allerlei weersinvloeden. De kosten voor een huisje zijn 3000 euro.